Nyhetsbrev Vårvinter 2023

Ett nyhetsbrev som summerar några av händelserna i föreningen under vintern och våren 2022/2023.

Nyhetsbrev Vårvinter 2023
Några av deltagarna på stolpverkskonferensen i Mariestad i Februari 2023.

Vi har nyligen arrangerat en tredagars stolpverkskonferens, med både historiska, tekniska, nytänkande och övergripande inslag. Det var en härlig stämning på konferensen, och känslan efteråt var att detta måste vi göra om. Ett lite längre reportage kommer senare.

Vår plan är att ha en liknande tillställning samma helg år 2024, så skriv in detta i kalendern redan nu, så ses vi förhoppningsvis där! Vi har filmat alla föreläsningarna och om föreläsarna godkänner detta kommer vi att lägga ut föreläsningarna på vår youtube-kanal nu under våren, så att vi kan sprida kunskapen om stolpverk ännu mer, och nå ännu längre ut.
https://www.youtube.com/@stolpverknorden

Vi får ju hoppas att avsnittet med stolpverk i SVTs Husdrömmar också kan bidra till att visa allmänheten att det finns kunniga och skickliga hantverkare som kan bygga stolpverk: https://www.svtplay.se/video/896pYA6/husdrommar/konservfabrik-pa-kladesholmen?info=visa

Årsstämma och förändringar i styrelsen

Föreningen har nu existerat i sex år och vi har precis påbörjat det sjunde. På årsstämman i början av februari fick vi tacka Johannes Kästel för hans arbete som styrelseordförande de senaste sex åren.

Det har varit spännande och givande år där vi har byggt upp föreningen, skapat rutiner och försökt sprida kunskap och information om stolpverk i Norden.

Ulrik Hjort Lassen, till vänster, och Johannes Kästel.

Jag vill här passa på att tacka Johannes för att han har gett föreningen och oss så mycket av sin tid, kraft och energi, och jag hoppas att vi i den nya styrelsen kan förvalta det arvet på ett bra sätt.

Ja, vi är nu en ny styrelse, där jag, Ulrik Hjort Lassen, fick det ärofyllda uppdraget att bli ny ordförande. Jag har ju varit med i styrelsen som sekreterare sedan vi började 2017, och jag ska nu försöka axla den nya uppgiften.

Vi ska framöver försöka engagera hela styrelsen i arbetet med några olika ansvarsområden, där Oskar Sjölander träder in som ny sekreterare, Johannes Kabell blir ny kassör (men där all bokföring sköts av en medlem i föreningen Lars Klasmark, på uppdrag av styrelsen). Sara Thorn kommer ta hand om medlemsregistret, Magnus Frimer-Larsen ska ta hand om föreningens konton på sociala medier, Markus Skyttner är ansvarig för hemsidan och Henrik Larsson är arrangemangsansvarig.

Ni medlemmar därute som vill bidra i föreningsarbetet, tveka inte att höra av er till styrelsen på info@stolpverk.org

Studieresa till New England, USA

Nu på lördag drar styrelsesmedlem Henrik Larsson med ett gäng stolpverksentusiaster till USA för att bland annat titta på historiska stolpverksbyggnader, timber-frame företag och Heartwood school. Här kommer vi träffa en del medlemmar i Timber Framers Guild och försöka etablera en plan för framtida samarbetsmöjligheter. Se mer information om resan här:
https://stolpverk.org/studieresa-new-england/

Kommande kurser och events

Nu under våren kommer det arrangeras några stolpverkskurser med lite olika inriktningar i Göteborgsområdet där Ulrik Hjort Lassen kommer vara instruktör.

31 mars hålls en digital föreläsning om restaureringen av takkonstruktionen på Feskekörka i Göteborg via Slöjd och Byggnadsvård på Nääs. Se länk här: https://www.slojdochbyggnadsvard.se/aktiviteter_reko/lunchforelasningar/Feskekorka/

28-30 april på Nääs i Lerums kommun: Stolpverkets grunder – bygg din egen stolpverksbock. Se länk här: https://stolpverk.org/kurs-bygg-din-egen-stolpverksbock-28-30-4-i/

13-14 maj på Trampverkstan i Stora Mellby, Sollebrunn. Stolpverk på bondens vis. Intresseanmälan görs till Magnus Jacobsson: trampverkstan@gmail.com

22-27 maj på Kvibergsnäs Landeri i Göteborg: Stavlinehus och sperreverk – en traditionell skandinavisk stolpverkskonstruktion. Se länk här: https://stolpverk.org/kurs-stavlinehus-och-sperreverk/

💡
Om du har information om andra kurser eller stolpverksrelaterade tillställningar så hör av dig till oss på info@stolpverk.org så kan vi hjälpa till att sprida informationen.