Nyhetsbrev - Våren 2022

Ett nyhetsbrev med information om föreningens aktiviteter under våren 2022 och tips om händelser att hålla koll på framöver under sommaren och hösten.

Nyhetsbrev - Våren 2022
Bild från en av vårens kurser på Kvibergsnäs Landeri med fullskalig layout och utslagning med dansk-svenska metoder. Bild: Ulrik Hjort Lassen.

Under våren har föreningen bland annat planerat inför årsstämman som går av stapeln redan denna helg. Denna gång bjuder stämman på diverse intressanta seminarier - och är samlokaliserad med Rekofestivalen på Nääs slott. En sista påminnelse är därför på sin plats - kom ihåg att allt praktiskt står att läsa här!

Glöm inte detta tillfälle att träffas på riktigt i en vacker miljö och diskutera intressanta ämnen! Var gärna med på Open Mic och visa upp bilder från ditt egna projekt!

Vårens projekt och kurser

För en del är Kristihimmelfärdshelgen med några dagar ledigt startskottet som indikerar att våren är över och sommaren tar sin början. I dagarna har många börjat på att låsa fast sina semesterplaner.

Kanske sommaren erbjuder tillfällen att jobba vidare på något intressant eget projekt i mindre eller större skala?

Föreningens medlemmar har som vanligt varit inblandad både i diverse projekt och även kursverksamhet. Några glimtar följer nedan.

Feskekörka

Ett projekt som föreningens sekreterare Ulrik Hjort Lassen arbetat vidare med under våren är restaureringen av den ikoniska och byggnadsminnesförklarade byggnaden Feskekörka som ligger i hjärtat av Göteborg, invid kanalen. Byggnaden har en unik utformning med bland annat en stor öppen hall och en speciell takkonstruktion.

Feskekörkan stolpverkskonstruktion lagas och återställs till sitt ursprungliga utseende. Det rör sig om både enkla och mer komplicerade lagningar.

Feskekörka. Lagningen i stolpen är gjord med ett franskt lås. Bild: Ulrik Hjort Lassen.
Feskekörka. Stolpen med det franska låset är ovan monterad på sin plats. Bild: Ulrik Hjort Lassen.
Feskekörka. Översiktsbild med den öppna hallen och takkonstruktionen synlig. Bild: Ulrik Hjort Lassen.

Stedsans farmlodge

Johannes Kabell från Kroksjöns Trähantverk berättar om ett av projekten under våren:

Lodge i bokskogen. Måtten är 11 x 7 meter. Bild: Johannes Kabell

I Hallands inland finns en världskänd restaurang som heter "Stedsans farmlodge". De lagar mat över öppen eld på lokala råvaror som serveras i en vacker bokskog. "Fine dining" på riktigt om du frågar mig. För några år sedan byggde vi på Kroksjöns trä 6 st enkla stolpverksstugor till dem. Nu satsar de på säsongsförlängning och låter bygga ett stolpverk som kläds med isolerglas.

Många utmaningar har det varit, framför allt logistiken i en väglös och strömlös bokskog. Vi är i skrivande stund i full fart med att montera glas på stommen så fortsättning följer :)

Vad finns på horisonten efter sommaren?

Några förslag följer på händelser att hålla koll på under och efter sommaren.

Stolpverksritande i Sketchup vidareutvecklas med Valdemar Mejstad mfl

Är du en fena på SketchUp och vill lära dig mera? Missa inte det webinarium som ordnas den 14 juni om detta, där den svenska återförsäljaren av SketchUp tillsammans med Valdemar Mejstad och Johannes Kabell ordnar ett informationstillfälle - webinarium - bland annat om att rita stolpverk med Valdemars plugin "Timber works".  

Mer information finns här: https://stolpverk.org/webinar-om-stolpverk-i-sketchup-14-juni-kl-10-11/

Gunnebos hantverksfestival

En hantverksfestival anordnas den 20-21 augusti 10-18 på Gunnebo orangeri som öppnar med en hantverksfestival. Stolpverk Norden planerar att vara med i något sammanhang där. Så ett tips att planera in i kalendern om du är nyfiken på traditionell byggnadsvård och hantverk såsom timring, kakelugnsmakeri, bildhuggeri mm. Biljetter släpps den 15 juni och workshops mm förbereds innan, under sommaren. Se länk nedan:

Gunnebo hantverksfestival 20-21 augusti
Välkommen till Gunnebo hantverkfestival: Traditionell byggnadsvård, timring, murning, målning, trädgårdshantverk och allt som hör därtill.

Road trip

Planer på en 3-dagars studieresa under hösten finns, med syfte att titta på och inspireras av stolpverksbyggnader på en "road trip" med start i södra Sverige och med en slinga in i Danmark.

Hör av dig om det låter intressant att vara med på detta!

Ulrik Hjort Lassen har erbjudit sig vara ciceron under resan.

Byggnadsvårdens konvent senare i höst

Stolpverk Norden avser närvara på Byggnadsvårdens konvent senare i höst och planeringen är i full gång. Missa inte att boka in detta i kalendern.

Byggnadsvårdens konvent 21-23 september 2022
Hantverkare, antikvarier och många fler träffas för några dagars föreläsningar, presentationer och workshops. I år är det dags igen!