Seminarier och årsstämma vid Nääs slott, 28-29 Maj 2022

Här kommer en inbjudan till alla Stolpverk Nordens medlemmar, gamla och nya, samt de som är intresserade av vårt arbete. Så se till att göra plats för detta event i din almanacka!

Seminarier och årsstämma vid Nääs slott, 28-29 Maj 2022
Så här såg vi ut senast vi träffades analogt på föreningsårsstämma, för två år sedan i Järna dagarna innan pandemin bröt ut. Nu är det dags igen, denna gång på Nääs slott, 28-29 Maj 2022.

Efter förra årets digitala årsstämma så är det nu dags att träffas på riktigt igen. Det är hög tid att återknyta kontakterna i vårt nätverk.

Tid och plats

Lördag 28 maj och söndag 29 maj bjuder vi därför in till seminarier och föreningsårsstämma vid Nääs slott, 448 92 Floda, beläget söder om Alingsås och nordost om Göteborg. För de som inte känner till Nääs slott, så finns gott om information här:

Vi kommer att hålla till vid slöjdlärarseminariet, markerat med nummer 24 på kartan.

Slöjdlärarseminariet är markerat med nr 24 på kartan.

Samlokaliserat med REKO-festivalen

Parallellt med vår träff och på samma plats pågår under söndagen den 29 maj från 10-16 den så kallade REKO-festivalen arrangerad av Slöjd & Byggnadsvård, som är en del av Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling.

Milis Ivarson och Mattias Hallgrens föreläsningar  (se programmet nedan) ingår också i deras program.

Reko på Nääs 29/5 - Slöjd & Byggnadsvård
Reko på Nääs är tillbaka, boka den 29 maj 10-16 i kalendern! Läs mer om Reko här

Så det kommer att vara mycket på gång samtidigt.

På programmet

Vi avser att börja runt lunch på lördag med seminarier. Årsstämma planeras att hållas under eftermiddagen och kvällen samt fortsätta på söndag förmiddag. Se preliminärt program nedan.

Lördag 28 maj

Plats: Slöjdlärarseminariet (byggnad nr 24)

  • 13:00 - Inledning där Johannes Kästel, ordförande SN hälsar alla välkomna och Ulrika Lind ger en kort historisk bakgrund till Nääs.
  • 13:15 - Inklädnad av stolpverkstommar. Genomgång av olika lösningar, både historiska och nutida lösningar. Ulrik Hjort Lassen, Johannes Kabell och Mats Anderses presenterar.
  • 14:30 - Paus med kaffe och fika
  • 15:00 - Framtidsspaning för vårt hantverk. Introduktion av Johan Jönsson.
    Shaun Ward från ETC torp och ETC Bygg berättar om deras verksamhet. Morten Lund, arkitekt och professor emeritus vid CTH talar om stolpverk
    i framtidens byggande.
  • 16:00 - Föreningens årsstämma. Henrik Larsson håller i klubban. Se separat dagordning, verksamhetsplan och verksamhetsberättelse.
  • 17:30 - Middag
  • 19:30 - "Open mic" där vi berättar för varandra om våra senaste projekt. Moderator Magnus Frimer Larsen. Anmäl i god tid om du vill visa bilder (ca 10 min/presentation).

Söndag 29 maj

Plats: Slöjdlärarseminariet (byggnad nr 24)

  • 08:00 - Frukost. Föreningen anordnar en enkel frukost i köket på slöjdlärarseminariet. Vi hjälps åt att ordna och städa efter oss. Vi går sedan till Vänhem.

Plats: Vänhem (byggnad nr 20)

  • 09:00 - Att kostnadsberäkna och ta fram en offert för ett stolpverksprojekt. Vanliga rädslor och fallgropar vid större projekt. Johannes Kästel inleder. Vi delar erfarenheter. Förbered gärna om du vill bidra till att diskutera specifika erfarenheter och meddela Johannes på info@stolpverk.org. Advokat Staffan Grönberg pratar om att skriva kontrakt.
  • 10:00 - Färg och form, ytbehandling av våra stolpverk. Milis Ivarsson, färgsättare och arkitekt ger sin syn på hur man kan ta sig an färgsättning av stomme och interiör.
  • 10:40 - Kaffe och fika
  • 11:00 - Mattias Hallgren, Slottstimmerman och hantverksforskare, berättar om ett nyligen avslutat projekt om reparation av Lanterninen på storkyrkan i Stockholm
  • 11:40 - Gruppbild tages på eller utanför Glasverandan
  • 12:00 - Avslutning av Stolpverk Nordens seminarium och fritt att vara med på Rekofestivalen

Mat och boende

Stolpverk Norden ser till att ordna med mat och fika via catering på lördag samt frukost söndag. Foodtrucks finns på plats för den som vill köpa mat senare på söndag på området för Rekofestivalen. För det och andra kostnader vill vi ha en deltagaravgift på 325 kr.

Vi erbjuder boende på vandrarhemmet vid platsen. Björkenääs, nr 23 på karta. Om du vill ha boende på vandrarhemmet, där vi disponerar 14 platser, så kostar det 675 kr i två- och trebäddsrum. Alternativet är att tälta på området, eller fixa övernattning i närheten på egen hand.

1000 kr för både mat och boende på vandrarhem.

Anmälan

Anmälan görs per epost till info@stolpverk.org och vi ber dig ange namn, telefonnummer. Ange också om du vill boka boende (ange då också gärna om du vill dela rum med specifika personer). Skriv också om du har matpreferenser eller allergier.