Nyhetsbrev Hösten/Vintern 2023

Ett nyhetsbrev som summerar några av händelserna i föreningen under hösten och vintern 2023.

Nyhetsbrev Hösten/Vintern 2023
Stolpverk Norden på Gunnebo Mat och Hantverksfestival

Sommaren har snabbt passerat och övergått i höst och nu är vintern redan här. Det gick så fort. Vad har hänt och vad planeras framöver för oss som är intresserade av stolpverk?

Världsläget i dag är komplext och inom byggbranschen i Sverige råder det lågkonjunktur. Hur mycket det påverkar oss som håller på med nybyggnation i stolpverk är lite svårt att avgöra. Än så länge verkar det fortfarande vara många projekt på gång, och för de som mer håller på med byggnadsvård verkar det också vara mycket att göra.

Föreningen har medverkat på olika arrangemang under sommaren, exempelvis på Gunnebo Mat och hantverksfestival. Några kurser har också anordnats sedan det senaste nyhetsbrevet, bland annat i byggande av Sperreverk och Stavlinehus och en kurs i stolpverkets grunder. Under 3 höstmorgnar i november-december pågår en distanskurs där Valdemar Mejstad undervisar i hur man ritar stolpverk i SketchUp och hur man använder hans plug-in Timber Work SketchUp med Timber Work-tillägget.

Sedan har vi en mycket intressant nyhet. Genom vårt samarbete med Timber Framers Guild har vi som betalande medlemmar i Stolpverk Norden numera tillgång till den digitala versionen av tidskriften Timber Framing som är den främsta tidskrift om stolpverk i världen. Info och inloggning om detta skickas ut separat till våra betalande medlemmar. En översikt över artiklar från 1985 och fram till idag finns här: https://www.tfguild.org/downloads/TF-Index-1-146.pdf

Detta är en fantastisk källa till kunskap om stolpverk i alla dess former, och vi är mycket glada över att kunna erbjuda våra medlemmar denna möjlighet. Med detta vill vi i styrelsen tacka för detta året och önska er en glad jul och ett gott nytt år!

Vad händer framöver

I februari 2024 planerar vi för en ny stolpverkskonferens i Mariestad med mer praktisk inriktning än förra året. Vi hoppas att ni har möjlighet att vara med. Lite mer info följer nedan.

Planerade kurser

Vi är mycket glada över att igen kunna presentera en del kurser på olika ställen i landet.

  • 26-28 April på Nääs (utanför Göteborg): Stolpverkets grunder - bygg din egen stolpverksbock. Instruktör: Ulrik Hjort Lassen
  • 20-25 maj i Göteborg: Stavlinehus och sperreverk. Lär dig att bygga en traditionell skandinavisk typ av ekonomibyggnad i stolpverk. Instruktör: Ulrik Hjort Lassen
  • 27 maj - 2 juni 2024 på Västernorrlands museum i Härnösand: Timber Frame Workshop. Instruktörer: Mats Almlöf och Paul Zsaludek.
  • 1-6 juli 2024 på Gotland: Stolpverkshus i amerikansk square rule-teknik. Instruktörer: Jack Sobon och Neil Godden från TFG.

Om ni känner till andra kurser som planeras eller om ni själva planerar något vill vi gärna lägga upp det som nyheter på hemsidan och våra andra plattformar. Skriv till föreningen på info@stolpverk.org

Stolpverkskonferensen i Mariestad är i antågande

I styrelsen för vår förening pågår nu för fullt planeringen inför nästa stolpverkskonferens i Mariestad. Som förra gången går denna av stapeln under (och i anslutning till) första helgen i februari 2024.

Denna gång blir det en mer praktisk inriktning; ett antal "minikurser" planeras och vi tror att det kommer finnas flera spännande alternativ för alla intresserade att välja mellan.

Så sätt av datumen 2-3 februari i kalendern och var därefter beredd på att mer information kommer här inom kort när väl olika praktiska arrangemang med lokalbokningar, instruktörer och andra förberedelser inför evenemanget spikats.

Gunnebo Hantverksfestival

I September gick gunnebo mat och hantverksfestival av stapeln för andra året i rad. Över 100 utställare och ca 2000 besökare njöt av fina Gunnebo slott i fantastiskt sensommarväder. Bevan och jag var där och representerade Stolpverk norden. Innan vi åkte till Mölndal passade vi på att färdigställa den lilla stommen vi byggde som gemenskapsprojekt på konferensen i vintras med mål att använda den som monter. På midsommarängen nedanför slottet, inklämda mellan stråtaktäckarföreningen och en Sveg svarv, monterade vi upp tillsammans med nyfikna och villiga besökare. Den blev ett tydligt och iögonfallande vägmärke som drog folk till sig. I två dagar vimlade vi runt med många nya och gamla bekantskaper, och vi kan rapportera att intresset för vår förening och vårt hantverk är stort. // Johannes Kabell - Kroksjöns trä

Bevan och Johannes i stolpverksportalen som påbörjades under konferensen i februari

Sperreverk och stavlinehus

I slutet på maj i Göteborg hölls en stolpverkskurs i den traditionella norska tekniken Tröndersk sperreverk, som också liknar det sätt man har byggt ekonomibyggnader i stolpverk i Sverige. En liknande kurs kommer att hållas igen till våren.

Den färdiga stommen på 4x6 meter utanför ladan där kursen hålls.

Utbildningar som lär ut stolpverksbyggande

På Hantverksskolan i Mariestad har sistaårsstudenterna nyligen genomfört ett vildmarksbygge ute på en öde ö, där ett vindskydd byggdes på plats enbart med handverktyg.

Träden fälldes ca 100 meter från byggplatsen, och både transport av timmer, ytbehandling och träförbindningar gjordes med handverktyg (dock med hjälp av motorsåg). Syllvarvet utformades i rundat timmer för att minska på bearbetningen av stockarna och stockarnas rundning lämnades kvar på insidan av hörnstolparna.

Den konstruktion som slutligen stod klar är mycket annorlunda än de vindskydd som studenterna vanligtvis bygger i verkstaden på byggården i Mariestad i årskurs ett. Men även detta är stolpverk, och där det särpräglade utseende är skapat av omständigheterna den byggdes kring. Mer info om projektet finns på @hantverksnorden på instagram.

Bygga i Stolpverk

Läroboken om att bygga i stolpverk har nu precis tryckts upp i en ny upplaga. Nu är det 2000 sålde exemplar av boken, vilket ju bevisar att det finns intresse därute för vår ädla byggnadsteknik. Det kan vara en bra julklapp. Boken finns att köpa på internet, men vill man ha ett signerat exemplar kan man också köpa direkt från författaren Ulrik Hjort Lassen. Som betalande medlem får man dessutom ett lite rabatterat pris, även om frakten då blir dyrare.

Snart är det dags att förnya medlemsskapet inför 2024

Styrelsen har under året beslutat att medlemsskapet gäller per helt kalenderår, och inte på individuell rullande basis.

Vi kommer skicka ut fakturor under december månad till alla medlemmar så man inte missar att betala in medlemsavgiften för 2024. Genom att betala medlemsavgiften stöttar du föreningen och bidrar till nätverket, kan delta på den uppskattade årliga stolpverkskonferensen och får rabatterade kursavgifter om du är intresserad av att gå en kurs som ordnas av någon annan föreningsmedlem.

Om du vill - och aktivt ger ditt godkännande - så listar vi även dig eller ditt företag på vår karta över medlemmar, förutsatt att du lämnar aktuella kontaktuppgifter för detta ändamål.

Passa därför på att förnya ditt medlemsskap inför 2024 nu innan jul. Det går att erlägga medlemsavgiften på olika sätt, inklusive via Swish. Allt du behöver för detta finns här.