Rapport från Stolpverkskurs på Gotland

En sex dagar lång workshop i stolpverksbyggande enligt vinkelsystemet ("square rule") ordnades av Henrik Larsson och genomfördes veckan alldeles innan medeltidsveckan i Visby, i början av Augusti på södra Gotland.

Rapport från Stolpverkskurs på Gotland

Vid Hummelbos Änge stod bockarna uppställda framför en lada i två våningar - även denna byggd på en liknande kurs några år tidigare.

Platsen där kursen anordnades, med arbetsstationer ordnade runt ladan.

På ängen välkomnades mer än 20 kursdeltagare från Norden, i olika åldrar och med varierande grad av tidigare erfarenhet av detta traditionella sätt att bygga på. Yrkesverksamma hantverkare, gör-det-självare och noviser var alla välkomna.

Instruktörerna var denna gång några superkändisar inom hantverket, nämligen Jack Sobon och Neil Godden; välkända, respekterade och kunniga med lång erfarenhet. Jack och Neil är verksamma inom Timber Framers' Guild i USA. Jack är något av en kändis och är utbildad arkitekt med mångårig erfarenhet av trähantverket och har skrivit flera böcker i ämnet. Neil är Educational Director på Heartwood School som ordnar kurser i timber framing i USA, och är en uppskattad instruktör. Med andra ord var två av hantverkets främsta gurus på plats.

Under sex dagar skulle deltagarna arbeta med att färdigställa en relativt stor stomme i två våningar. Sista dagen skulle användas till att resa stommen. En av kursmedlemmarna hade köpt stommen och skulle ta med den till Skåne och planerade att resa den inuti en äldre ruin samt lägga stråtak på den.

Flera deltagare hade i verktygslådan förutom nya tvåtumsstämjärn också med sig böcker från Jack Sobon och även Ulrik Hjort Lassens nyutgivna bok "Bygga i Stolpverk". Denna lärobok fanns också till salu på plats och sålde snabbt slut. Några medlemmar i Stolpverk Norden syntes bland deltagarna.

Dag 1 - ritningen och instruktioner

Första dagen inleddes med personliga presentationer och demonstrationer av olika arbetsmoment, där Neil och Jack förevisade arbetsgången.

Jack Sobon demonstrerar hur man gör ett tvåtums tapphål med handverktyg, bland annat med en gammal Millers Falls borrmaskin används och ett tvåtums stämjärn.

Den gemensamma utgångspunkten var en ritning som Jack Sobon tagit fram. Var och en fick ett exemplar och även en kopia, vilket var bra tänkt då "arbetsexemplaret" fick vara med om tuffa tag under veckan.

Här gällde det att hänga med i terminologin och måttsystemet och översätta efter bästa förmåga. Inga metriska mått användes, utan måttenheter angavs i gamla goda fot och "imperial inches" (i fjärdedelar, halva, trekvarts och sextondelar av tum mm). Hälften av en fot är förstås 6 tum.

Ritningen var handritad av Jack och visade koncist byggnaden och byggnadsdelarna från olika sidor och gav också en kärnfull och tydlig isometrisk vy över de träförbindningar som ingick. De flesta tappar och tapphål var 2 tum breda för de grövre (8-tums) stolparna.  Ett två tum brett stämjärn (ca 50.8 mm) var alltså bra att ha med i verktygslådan.

Snedsträvorna, som var något mindre, "3 foot typical", använde en och en halv tums tappar och tapphål ("schnaf schnaf" - jargon för "inch and a half by inch and a half").

Några av de levererade virkesdimensionerna skiljde sig från vad ritningen angav, vilket upptäcktes under första dagen, så någon liten smärre ändring blev nödvändig exv för att ändra längden på tapphålet för strävorna.

Dag 2-5 - utritning och tillskärning av stommens delar

Efter första dagens genomgång av ritningen och praktiska demonstrationer var det sedan dags att med klubba, stämjärn, såg, borr och hyvel påbörja arbetet.

Först gällde det att tillsammans med en annan deltagare göra en layout, dvs mäta och rita ut markeringar för alla tappar, tapphål och andra förbindningar och att få denna kontrollerad och godkänd, både av varandra och innan kapning och tillskärning även av Neil eller Jack.

Därefter var det dags att kapa och tillverka tappar och tapphål eller andra förbindningar, märka upp de färdiga delarna och placera dem i staplar inför resningen av stommen. Frågor och funderingar bemöttes kunnigt av instruktörerna löpande under arbetet.

Några deltagare är igång och arbetar på en skuggig plats.

Vädret växlade under veckan som bjöd på sol och värme men också mulna dagar med regn då regnjackan behövde tas på. En förmiddagsfika och två på eftermiddagen höll humöret på topp. Därtill ingick också goda och rikliga luncher på en hästgård i närheten.

Några kvällar ordnades extra arrangemang. En kväll ordnades slideshows med popcorn där Jack och Neil berättade om sin verksamhet, en annan kväll ordnades en inspektion av de mycket gamla takstolarna och tornet i Garda kyrka och en kväll ordnades kvällsmat i trädgården med en klassisk Gotländsk meny; kajpsoppa, grillat lamm och saffranspannkaka med salmbärssylt. Genomgående bjöds under kursen fantastiskt god mat och fika.

Några deltagare bodde i husbil, andra var förlagda på Burs Bygdegård eller i tält och på andra sätt. De flesta var överens om att kursen var prisvärd och välarrangerad på alla sätt och vis.

Dag 6 - resning av stommen

Sista dagen var det dags att sammanställa alla delarna och resa stommen. En publik bestående av lokalbefolkning och anhöriga dök upp.

Neil Godden, Educational Director på Heartwood School, på bilden i blå tröja, höll rutinerat i taktpinnen under resningen och ses här justera en snedsträva.

En slags psykologisk ketchupeffekt uppstod när de olika delarna så snabbt kom samman under sista dagens eftermiddag, och bildade en helhet.

En del av remstycket, "the plate", lyfts på plats under resningen.

Byggnaden rymdes nätt och jämt under den luftburna elledningen som löpte över ängen.

Takvinkeln är något brantare än 45 grader.

Detta var en av de större konstruktioner som Jack och Neil uppfört under en sådan här kurs. Ambitiöst, och under de sista dagarna var tempot högt, men lämnade ändå utrymme för var och en att prova på de olika momenten.

Avslutning

Den kursdeltagare som köpt och planerade att sätta upp stommen i Skåne var nöjd med resultatet och öppnade efter resningen av stommen en flaska Champagne och tackade arrangören med fru och alla medverkande för en god insats under denna lärorika toppenvecka.

Kursen var därmed över och vissa deltagare stannade därefter på Gotland ett tag för att delta på medeltidsveckan medan andra lämnade ön och vände tillbaka till vardagen med nya erfarenheter och verktyg i verktygslådan.

Många fick mersmak och kände tillförsikt att kunna ge sig på ett eget projekt i mindre skala på hemmaplan. Där erbjuder Ulrik Hjort Lassens lärobok en trevlig typritning i  mindre storlek, inspirerad av nordisk tradition. Några tänkte också prova på att göra en stomme baserat på typritningen i Will Beemer's bok "Learn To Timber Frame".

Framtida liknande kurser?

Neil och Jack var också nöjda med kursen, resultatet och deltagarnas insatser och hade några nya svenska glosor med hem i ordförrådet, såsom "fika". Några lösa planer på framtida kommande liknande workshops diskuterades. Så om allt går väl blir det fler resor till Sverige framöver.

Nästa gång kanske det blir en kurs på temat "cruck frame" med krökta naturformade byggnadsdelar, något som Jack och Neil har stor erfarenhet av och som det finns en lång tradition av, ända från medeltiden. Inget är spikat (eller dymlat?) ännu, men om allt går vägen kommer denna uppskattade kursverksamhet fortsätta även framöver.

Den som missade detta tillfälle och är intresserad får hålla koll på websidan för att inte missa nästa tillfälle.

Read more