Nyhetsbrev sommaren 2024

Ett nyhetsbrev med diverse information till föreningsmedlemmar om pågående verksamhet och planerade arrangemang inom föreningen.

Nyhetsbrev sommaren 2024
Föreningsmedlemmar hjälps åt att montera en mindre stomme tillverkad på en minikurs arrangerad i samband med senaste stolpverkskonferensen.

Nu närmar sig sommaren och det är dags att samla upp på vad som händer i stolpverksvärlden. I februari testade vi ett nytt koncept på vår årliga stolpverkskonferens där vi enbart körde praktiska tvådagarskurser. Ett femiotal aktiva föreningsmedlemmar deltog på minikurserna och vi har gjort ett litet bildreportage som finns här nedan.

På årsstämman i samband med konferensen valdes den nya styrelsen i föreningen, där alla styrelseledamöter valdes att fortsätta sitt arbete för föreningen, och vi börjar redan nu att planera inför nästa års konferens där det blir en mer teoretisk inriktning med föreläsningar under två dagar. Dessa två olika inriktningar på konferenserna tänker vi köra växelvis framöver.

Det är många stolpverkskurser som arrangeras i år. Ett nytt gäng lärde sig bygga stolpverksbockar på Nääs utanför Göteborg, ett annat gäng byggde sperreverk på Egnahemsfabriken på Tjörn, och nyligen avslutades en 6 dagars kurs i Härnösand. Två kurser i grindverk är också på gång i Härnösand 5-9 juni och i Sveg 24-30 juni. Därefter kommer en stolpverkkurs på Gotland i början på Augusti och i Göteborg blir det sannolikt en kurs i Nordiska stolpverkstekniker i oktober samt en ny kurs på Nääs i slutet på november.

Några av våra medlemmar har varit på kurser i Estland här under våren för att lära sig mer om stolpverk och annat hantverk och för att knyta kontakter till våra grannländer. Läs mer om detta nedan.

I England kommer vår systerorganistation Carpenters' Fellowship igen att arrangera sin årliga konferens FRAME 2024 vid Chiltern Open Air Museum - tre dagar under 22-25 augusti. Det kan vara ett mycket bra tillfälle att besöka England och träffa många av de erfarna och kunniga engelsmännen. Om några medlemmar är sugna på att åka dit, hör av er till info@stolpverk.org så vi kan samordna deltagandet från Stolpverk Norden. Mer info finns genom att söka upp Carpenters' Fellowship på Facebook eller Instagram.

I Norge anordnar Handverkslaget det så kallade Handverksgildet 2024 på Fartøyvernsenteret i Norheimsund vid norra Hardangerfjorden den 15. och 16. juni 2024 med minikurser i traditionella hantverkstekniker. Det är bara någon vecka tills dess. För de som överväger att närvara så vill vi påminna om att Magnus från vår förening har tidigare skrivit ett reportage som kan läsas (på valfritt språk) från en kurs i grindbygg i Norheimssund.

Den 25-27 september har vi i styrelsen beslutat att åka till Byggnadsvårdens konvent för att sprida kunskapen om vår ädla byggnadskonst. Vi kommer att hålla till på skolgården, där planen är att bygga upp vår monter som vi tillsammans tillverkade på stolpverkskonferensen 2023.

Det händer mycket och vi vet att våra medlemmar håller på med diverse stolpverksprojekt runt om i landet. Skriv gärna till oss om detta, så vi kan förmedla information och kunskap vidare till våra andra medlemmar.

Bilder från årets stolpverkskonferens i Mariestad

Minikurserna som ordnades med praktisk inriktning uppskattades av många. Ett flertal intressanta Open-Mic-presentationer hanns också med, exempelvis denna som Mattias Hallgren presenterade:

Konferensen avslutades med en auktion där de stommar som tillverkades såldes till hugade spekulanter bland föreningsmedlemmarna.

Stolpverkskonferensen 2025

💡
Boka redan nu in 31 jan - 2 feb 2025 i kalendern!

Styrelsen har nu börjat planera för stolpverkskonferensen nästa år som går av stapeln fredag 31 januari - söndag 2 februari. Passa på att boka in fredag lunch till söndag lunch redan nu i din kalender!

Det blir ett antal intressanta talare från Norden och övriga världen och planen är att ordna en praktisk kurs veckan innan med montage på fredagen eller lördagen.

Medlemmar med idéer, önskemål eller återkoppling på de tidigare minikurserna från förra årsmötet uppmuntras att höra av sig till info@stolpverk.org med sina funderingar och önskemål.

Mer detaljer om detta arrangemang kommer att gå ut till föreningsmedlemmar efter sommaren.

Litteraturtips

Funderar du på att läsa en bok i hängmattan under sommaren? Vi har uppdaterat vår lista med litteraturtips som man kan hitta här: https://stolpverk.org/litteratur/

Revitalizing Heritage – Internationell timringskonferens i Estland

Woodhouse Estonia, en organisation för estländska trähusfabrikanter, bjöd tillsammans med några av sina partners in till konferens i Räpina i sydöstra Estland den 23 – 25 maj i år. Konferensen hölls i företaget Hobbitons lokaler. Stora hangarer som vanligtvis huserar produktion av handgjorda timmerhus hade delvis utrymts och gav plats åt scen och föreläsningar. Det var fint dekorerat med plantor av både gran och tall som kantade scenen, temporärt byggd av timmerstockar.

Själva konferensen sträckte sig över torsdag, fredag och under lördagen gick den årliga timringtävlingen av stapeln, där det tävlades i tre olika kategorier.

Konferensen innehöll både panelsamtal och föreläsningar. Under torsdagen kunde man välja på ett av två parallella spår:  ’Architecture’ eller ’Constructions’, och under fredagen var ämnena ’Revitalizing Heritage’ och ’Indoor Climate and Ecological Solutions’. Torsdagen avslutades med galamiddag och fest, med dans till ett lokalt band och vi fick även höra en duktig folkmusiker spela på och berätta om sitt dragspel.

I anslutning till konferensen fanns möjlighet att delta på olika kurser och workshops. Undertecknad deltog i en tvådagars workshop i ’Practial stereotomy: A hip roof from layout to assembly’ i byn Mooste, med Patrick Moore som lärare. Fantastiskt att utan att ha varken miniräknare, dator eller gradskiva kunna rita upp och få ihop en modell av ett valmat tak. Större delen av modellen fick följa med hem och resväskan hamnade inte så långt från gränsen för övervikt. Många streck blev det och det gällde att hålla tungan rätt i mun för att såga efter rätt streck.

För dagen mellan workshop och konferens fanns tre olika guidade turer att välja på. Den estländska rökbastun står på Unescos världsarvslista och var vad en av turerna handlade om.

En rökbastu har ingen skorsten och röken samlas därför under taket under tiden bastun eldas för att värmas upp. Taket och övre delen av väggarna är täckta av sot. Så det gäller att krypa lågt när mer vedträn ska läggas in. Efter ett antal timmars eldande, hur många beror på bastuns storlek, väderförhållande och spisens konstruktion, vädras röken ut och bastun är redo att användas.

En rökbastu används även att röka kött i, även om det nuförtiden sker mer sällan. Efter besök i sju olika rökbastur på fem olika platser avslutades dagen med att vi fick prova på ett bastubad i rökbastun på Mooste Manor. Det var en fin upplevelse och en god, rökig doft stannade kvar i håret efteråt.

Som uppladdning inför rökbastuturen hade jag under Göteborgs filmfestival sett filmen ’Smoke sauna sisterhood’ och det visade sig att den var delvis inspelad i en av de bastur vi besökt. Som vår värdinna där utbrast: "- Yes, and my boobs are in it!"

Stolpverkskurser under sommaren/hösten?

Nu blickar vi framåt. Kurser och evenemang ordnas på olika håll och kanter under sommaren och hösten. Exempelvis kan följande vara av intresse att känna till för föreningsmedlemmar som är intresserade att lära sig mer om hantverket på en kurs:

  • Grindverkskurs på Västernorrlands Museum i Härnösand. Instruktör Mette Handler. https://vnmuseum.se/hemslojdskonsulenterna/kurser-och-workshops/
  • Grindverkskurs på Bäckedals Folkhögskola. Instruktör Mette Handler. https://backedal.se/kurser/slojda-ett-hus/
  • Timber frame-kurs på Gotland 1-6 juli med Jack Sobon & Neil Godden. Kursen är redan fullbokad, men alla medlemmar i Stolverk Norden är välkomna att besöka kursen som Henrik Larsson anordnar på Vanges Gårdsmuseum i Burs på sydöstra Gotland 1-6 juli. Under kursen byggs en stomme till en förrådsbyggnad som även ska kunna inrymma praktiska kurser, föredrag mm.
  • Stolpverk Norden kommer att närvara på Byggnadsvårdens konvent den 25-27 september, som även kan vara intressant att för de av våra medlemmar som också arbetar med historiska byggnader. En länk om detta arrangemang hittar du här: https://byggnadsvardenskonvent.se/
  • För den som är redo att åka över Atlanten ordnas en mängd intressanta kurser i samverkan med Timber Framers' Guild (TFG) i USA, se en separat nyhet om detta.
  • Under hösten (oktober) ges i Göteborg en kurs i nordiska tekniker, mer detaljer kommer om detta inom kort i en egen nyhet.
  • I november hålls en kurs i att bygga en stolpverksbock på Nääs utanför Göteborg. Instruktör Ulrik Hjort Lassen. info och anmälan: https://www.slojdochbyggnadsvard.se/Kurser/kurser-publicerade/stolpverkets-grunder-nov2024/

Read more

Reiste konstruksjoner med sammenbindinger og tilhørende veiledningsseminar på Norsk Folkemuseum i Oslo 11. til 15 november 2024

Reiste konstruksjoner med sammenbindinger og tilhørende veiledningsseminar på Norsk Folkemuseum i Oslo 11. til 15 november 2024

Nästa vecka hålls ett handledningsseminar om stolpverkskonstruktioner på Norsk Folkemuseum i Oslo. Det är bara inbjudna hantverkare som kan vara med på de praktiska delar av seminariet, men varje dag börjar föreläsningar/presentationer som går att följa på teams och dessa är öppna föreläsningar och möjliga att ta del av.

By Ulrik Hjort Lassen