Miljonpublik för stolpverk i SVT

I måndagens avsnitt av Husdrömmar tar en stolpverksstomme plats i rutan signerad Stolpverk Nordens ordförande Ulrik Hjort Lassen – som ritat och byggt.

Miljonpublik för stolpverk i SVT
SVT har bland annat filmat arbetet i verkstaden. Programmet sänds den 13 mars.

Husdrömmar med arkitekten Gert Wingårdh i spetsen är ett av SVT:s mest populära program och når en miljonpublik varje vecka. I måndagens avsnitt tar en stolpverksstomme plats i rutan signerad Stolpverk Nordens ordförande Ulrik Hjort Lassen – som ritat och byggt.

Spänd förväntan. Ungefär så sammanfattar Ulrik Hjort Lassen känslorna inför att avsnittet ska sändas den 13 mars. Själv hade han aldrig sett ett enda program av det folkkära programmet, som rullat i nio år, förrän alldeles nyligen.

– Det var precis innan “invigningen” skulle spelas in med champagne och allt som jag kände att jag i alla fall skulle se ett avsnitt så jag visste lite vad som väntade, säger Ulrik och skrattar.

I fokus står projektet “Konservfabriken” på Klädesholmen på Tjörn. En stolpverksstomme i två våningar med ett fotavtryck på sex gånger tio meter utgör ena delen av ett större hus, tajt inklämt mellan befintliga hus, med havet och en brygga någon meter därifrån.

Stommen tillverkades i verkstaden och monterades sedan på platsen, gediget väderskyddat.

Ulrik kom in i projektet via projektledaren Mats Anderses och arkitekten John Helmfridsson.

– De tog kontakt och frågade om jag kunde passa in en stolpverkskonstruktion i den ena av de två sammankopplade huskropparna som John hade ritat. På den vägen är det, säger han.

Visst kunde han det. Och teamet från SVT följde bland annat arbetet i verkstaden och under monteringen på plats.

Projektet som helhet har haft stort fokus på hållbara material och det har varit en rejält tilltagen budget. Det mesta utanpå och innanför stolpverket är “extra allt”, men just de bitarna har dock inte Ulrik jobbat med.

Det är ett av SVT:s populäraste program. Är du nervös?

– Lite. Jag har ingen aning om hur stort fokus själva stolpverksstommen får i programmet. Det kommer bli en överraskning så självklart är jag lite spänd, säger Ulrik.

Arkitektnestorn Gert Wingårdh har alltid åsikter och brukar inte hymla med om han gillar vad han ser eller inte. Ulrik Hjort Lassen har inte pratat med Gert Wingårdh själv om detta, men fått höra från kunden att Wingårdh tyckte att “det var lite för många snedsträvor”.

– Det ska bli spännande att se vad han har att säga. Just det där med snedsträvorna är ju lite märkligt eftersom det är dessa som gör att byggnaden blir stabil, de finns ju där av ett skäl så att säga, säger Ulrik.

Möten - stolpe, remstycke, sparre, saxsparre, snedsträva.

Ulrik Hjort Lassen har arbetat med och forskat i stolpverkskonstruktioner sedan 2007. Sedan 2015 har han drivit egen firma och byggt en del stolpverksstommar genom åren, men bara tre stommar i den här storleken tidigare. Vid Stolpverk Nordens årsstämma under konferensen i Mariestad i februari valdes han till ny ordförande efter Johannes Kästel.

Känslan är att stolpverk är på frammarsch, och nu det här programmet…

– Ja, det är min känsla också. Det är något med det genuina, att man ser hantverket och att man ser hur husen hänger ihop som tilltalar människor. För oss som håller på med stolpverk är det förstås jättekul.

Framtiden då? För stolpverk och för föreningen?

– Vi vill ju såklart sprida kunskapen om stolpverk till så många som möjligt. Just därför är det bra med det här programmet så att folk därute förstår att det finns hantverkare som bygger så här i dag. I föreningen har vi en grym gemenskap och målet är att vi ska bli fler som kan – och vågar – ta sig an större stolpverksprojekt runt om i Sverige och Norden, säger Ulrik Hjort Lassen.


Håll utkik i mejlkorgen! På måndag publicerar vi en mer djupgående artikel om stolpverksprojektet på Klädesholmen.