Stolpverkskonferens och årsstämma den 2-3 februari 2024

Välkomna till en lärorik och intressant Stolpverkskonferens den 2-3 februari 2024 - redan om knappt en månad - på Trädgårdens Skola i Mariestad.

Stolpverkskonferens och årsstämma den 2-3 februari 2024
Bild från Stolpverk Nordens årsstämma och konferens år 2023

Den här gången blir det inte en vanlig konferens med föredrag. Istället erbjuder vi olika praktiska och teoretiska kurser som leds av hantverkare med stor erfarenhet av stolpverksbyggande. Detta är ett arrangemang av styrelsen i Stolpverk Norden i samarbete med Hantverkslaboratoriet.

Vi har satt ihop ett urval av kurser med olika inriktningar och hoppas att du ska hitta en kurs som passar dina förkunskaper och ditt intresse för kunskapsfördjupning. Du kan välja en kurs utifrån detta urval av kurser:

  • Introduktion till stolpverk för hantverkare
  • Scribe – fullskalig layout med kantlinjer som referens
  • Piquer au plomb
  • Bålehus - skånskt skiftesverk i ek
  • Takgeometri

Dessa kurser går parallellt under dagarna på fredagen och lördagen 2-3 februari och startar redan på fredagsmorgonen kl 8. Kursutbudet beskrivs mer utförligt längre ned. Kvällsaktiviteter är gemensamma.

Som vanligt erbjuder vi god mat, bar, socialt umgänge, möjlighet att anmäla sig till "Open mic" för att kort presentera något projekt och på lördagskvällen håller vi dessutom en auktion där de byggnader vi knåpat ihop under kurserna säljs.

Vi tror vi kan lova en både lärorik och trevlig helg!

Ordföranden Ulrik Hjort Lassen och resten av föreningens styrelse välkomnar och uppmuntrar alla medlemmar att delta på årsstämman på fredagskvällen.

Mer information om aktiviteterna, anmälan och annat följer nedan.

💡
Vid eventuella ändringar i program eller kursutbud kommer denna sida uppdateras löpande med ny information.

Gemensamma kvällsaktiviteter

Fredag kväll 2 februari

  • 16.30 Puben i Aulan öppnar!
  • 17.00-19.00 Årsstämma Stolpverk Norden i Aulan. Härmed kallas alla medlemmar till årsstämma.
  • 19.00 Buffémiddag serveras i trapphuset
  • 20.00 Open mic i Aulan, se mer info om detta moment nedan.
💡
På Open mic inleder Mattias Hallgren från Traditionsbärarna med ett litet längre föredrag om reparation av stolpverkskonstruktioner. Mattias har stor erfarenhet av att reparera takkonstruktioner, kyrktorn, klockstaplar mm och visar här olika exempel på utförda reparationer.
💡
Därefter följer korta presentationer (max 10 min) av er deltagare! Vill du vara med så skicka in ditt bidrag senast den 26 januari till saratrollet@hotmail.com, gärna i form av en länk till några Google Slides som du förberett.

Program lördag kväll 3 februari

  • 16.30 Puben i Aulan öppnar! I samma lokal pågår verktygsloppis fram tills middagen.
  • 16.30-18.00 Verktygsloppis. Har du verktyg du vill sälja? Ta med dem till Aulan och sälj! Samtidigt demonstrerar Hannes Schnelle Japansk slipteknik.
  • 18.00 Buffémiddag serveras i trapphuset
  • 19.30 Auktion på de stommar som byggts under kursen.

Avgift & Anmälan

Avgiften för deltagande på en kurs är 2500 kr inkl moms och du måste vara medlem i Stolpverk Norden för att delta. Du får en faktura på deltagaravgiften efter anmälan. Om du inte redan är medlem kan du enkelt bli medlem genom att följa anvisningarna här. Det är personliga medlemsskap som gäller; organisationer och företag kan inte vara medlemmar.

Du gör din anmälan genom att mejla nedanstående uppgifter till Henrik på Hantverkslaboratoriet henrik.larsson@conservation.gu.se (skriv ”Anmälan Stolpverkskonferens” i rubriken):

  • Namn och (faktura)adress
  • Allergier / kostbehov
  • Önskemål om kurs i 1:a & 2:a hand.

I kursavgiften ingår all mat och fika. Boende ingår inte i konferensavgiften utan det får du ordna själv.

Program och kursutbud

2-dagarskurser fredag-lördag 2-3 februari kl 08.00-16.00.

💡
Obs! Beroende på hur det blir med anmälningar så kan vi eventuellt tvingas stuva om i kurserna så var beredd på att du kanske inte får ditt förstahandsalternativ, men vi hoppas att detta ska gå bra ändå.
💡
Kurserna startar kl 8.00 och avslutas 16.00. Se till att vara på plats i god tid!

För att få en genomgång av olika påritningssystem kan du se Ulriks presentation från konferensen 2023:

Här nedan listar vi de kurser vi erbjuder under konferensen. Vissa av kurserna är praktiska och under dessa bygger vi en liten byggnad, t.ex. ett utedass. Vi hinner så långt vi hinner med dessa byggnader – det primära är den pedagogiska delen.

Introduktion till stolpverk för hantverkare

Kursen vänder sig till hantverkare med vana att arbeta med handverktyg men som inte jobbat så mycket med att bygga just stolpverk. Även på denna kurs arbetar vi med den amerikanska square rule-metoden.

💡
Du måste ta med egna handverktyg: fogsvans, kraftigt stämjärn 38mm, klubba, måttband, timmermansvinkel, två stora tvingar och timmermanspenna. Ta gärna med några arbetsbockar om du har möjlighet.

Lokal: Gymnastiksalen i tegelbyggnaden på östra sidan av parkeringen.

Instruktörer: Johannes Kästel, Järna Ramverk AB & Johannes Kabell, Kroksjöns Trä AB.

Scribe – fullskalig layout med kantlinjer som referens

Kursen vänder sig till hantverkare som har grundläggande kunskaper om stolpverksbyggande som vill fördjupa sina kunskaper om den traditionella tekniken.

💡
Du måste ta med egna handverktyg; fogsvans, kraftigt stämjärn 38mm, klubba, måttband, timmermansvinkel, två stora tvingar och timmermanspenna. Ta gärna med några arbetsbockar om du har möjlighet

Se här Andreas presentation av denna teknik från konferensen 2023:

Lokal: Kallhallen på Byggården på andra sidan älven.

Instruktör: Andreas Björk, lärare på Bygghantverksprogrammet vid Göteborgs universitet.

Piquer au plomb

Kursen vänder sig till hantverkare som har grundläggande kunskaper om stolpverksbyggande och som vill fördjupa sig kring den franska metoden för layout med lodsnöre och utritning.

💡
Du måste ta med egna handverktyg; fogsvans, kraftigt stämjärn 38mm, klubba, måttband, timmermansvinkel, två stora tvingar och timmermanspenna och ett lod. Ta gärna med några arbetsbockar om du har möjlighet

Här kan du se en film där Ulrik Hjort Lassen förklarar layoutmetoden:

Lokal: Varmhallen på Byggården på andra sidan älven.

Instruktör: Magnus Frimer Larsen med stor erfarenhet av stolpverksbyggande från bl.a. Frankrike. Magnus har nu senast arbetat med rekonstruktionen av Notre Dame i Paris.

Lokal: Byggården. Kör till röd markering. Direkt efter att ha korsat järnvägen svänger du vänster och kör norrut ca 100m längs stängslet till en grind. Parkera utanför grinden. I byggnaden med markeringen ligger Varmhallen och Kallhallen.

Bålehus - skånskt skiftesverk i ek

Kursen vänder sig till hantverkare och händiga hobbybyggare som vill lära sig bygga i skånsk skiftesverksteknik.

💡
Du måste ta med egna handverktyg; fogsvans, kraftigt stämjärn 38mm, klubba, måttband, timmermansvinkel, två stora tvingar och timmermanspenna. Ta gärna med några arbetsbockar om du har möjlighet

Se här Jakobs presentation av bålehus-byggande från konferensen 2023:

Lokal: Murhuset på Murgården tvärsöver älven från Trädgårdens skola. Ta gångbron över älven och håll sedan snett höger.

Instruktör: Jakob Nilsson, Gögalunds såg & hantverk som har stor erfarenhet av denna skånska byggteknik.

Takgeometri

Här lär du dig grunderna i takgeometri och projektionslära och sedan bygger vi några små takkonstruktioner till de dass som byggs på andra kurser. Kursen vänder sig till hyfsat erfarna hantverkare.

💡
Du måste ta med egna handverktyg; papper, penna, linjal samt egna handverktyg dvs fogsvans, vasst stämjärn, klubba, måttband, timmermansvinkel, två tvingar och timmermanspenna. Ta gärna med några arbetsbockar om du har möjlighet.

Lokal: Skolsal 308 i Trädgårdens skola

Instruktör: Ulrik Hjort Lassen, timmerman med stor erfarenhet av stolpverksbyggande, fil.dr. i Bygghantverk och författare till den utmärkta skriften ”Bygga i Stolpverk" - som du även kan köpa under konferensen. Ulrik är även ordförande för Stolpverk Norden.

Read more

Reiste konstruksjoner med sammenbindinger og tilhørende veiledningsseminar på Norsk Folkemuseum i Oslo 11. til 15 november 2024

Reiste konstruksjoner med sammenbindinger og tilhørende veiledningsseminar på Norsk Folkemuseum i Oslo 11. til 15 november 2024

Nästa vecka hålls ett handledningsseminar om stolpverkskonstruktioner på Norsk Folkemuseum i Oslo. Det är bara inbjudna hantverkare som kan vara med på de praktiska delar av seminariet, men varje dag börjar föreläsningar/presentationer som går att följa på teams och dessa är öppna föreläsningar och möjliga att ta del av.

By Ulrik Hjort Lassen