"Square rule" på Gotland – en solskenshistoria

Omkring 25 deltagare lärde sig mer om hur man bygger stolpverk "the American way" under en fin vecka på Gotland.

"Square rule" på Gotland – en solskenshistoria
Hela gänget under resningen av stommen på kursens sista dag.

Medan sommarvädret på fastlandet tydligen lämnade en del i övrigt att önska visade Gotland var skåpet ska stå och bjöd på fint arbetsväder under nästan hela kursveckan (1-6 juli). Omkring 25 deltagare, nästan samtliga från Sverige och med något inslag från Finland, Norge och Estland, hade kommit för att lära sig mer om att bygga stolpverk med den amerikanska square rule-tekniken, eller vinkelsystemet som man kan säga på svenska.

På gräsmattan utanför Vanges Gårdsmuseum i närheten av Burs på östra Gotland väntade en trave med fyrkantssågat gotländskt furutimmer, redo att under kursens gång förvandlas till en hundra kvadratmeter stor lada. Ledda av de erfarna instruktörerna Jack Sobon och Neil Godden varvades själva påritningen och bearbetningen (som deltagarna fick göra själva på sina egna bitar) med praktiska demonstrationer och genomgångar av specifika moment. Under kursen användes endast handverktyg.

Under ledning av Neil Godden "rullas" ett hammarband upp med rep. Till höger: En av föreläsningarna som Jack Sobon höll för deltagarna under en av kvällarna. Foto: Oskar Sjölander

Jack Sobon och Neil Godden delade med sig av all kunskap de samlat på sig under åren. Hur tillverkar man dymlingar och vad ska man tänka på? Hur hugger man ut ett tapphål bäst med bara handverktyg? Hur ska du slipa dina verktyg? Ovärderliga erfarenheter delades mellan deltagarna, såväl totala nybörjare som mer erfarna hantverkare och stolpverksbyggare.

Sakta men säkert växte högen med färdiga bitar medan veckan gick. Den 6,7 x 14,6 meter stora stommen, som ska bli en blivande kurslokal vid Vanges Museigård i Burs på Gotland, erbjöd dock en hel del arbete som vi inte riktigt hann med att avsluta helt.

Hur många tum går det nu på en fot? Och hur lång är egentligen en 1/16? Trots en del förvirring kring ritningens amerikanska måttsättning (här illustrerat av Neil Godden t.v och Oskar Sjölander t.h) var passningen mellan bitarna oftast mer än godkänd. Foto: Oskar Sjölander, Janne Gillholm

Sista dagen blev ändå en "raising day", då syllvarvet lades ut, halva antalet stolpar, bindbjälkar och hammarband kom på plats samt en av nio takstolar kunde resas. Allt med handkraft, samarbete och smarta tricks.

Första dagen av kursen fick alla varsitt ex av de fina ritningarna som Jack Sobon ritat. Foto: Oskar Sjölander

Stort tack till alla deltagare, instruktörer och inte minst till arrangören – Henrik Larsson, Hummelbos Byggnadsvård AB, som styrt upp allt på ett mycket bra sätt!

Om man har en bra timmervagn går det faktiskt att dricka kaffe och förflytta långa hammarband samtidigt, visar Johannes Kabell. Till höger: snedsträvorna som med vinkelsystemet tillverkas enligt samma mått och kan användas var som helst i byggnaden. Där bakom bindbjälkarna. Foto: Oskar Sjölander

Read more

11 dagar kvar till Stolpverkskonferensen

11 dagar kvar till Stolpverkskonferensen

Lördag – söndag 1-2 februari 2025 Aulan Trädgårdens skola, Magasinsgatan 4 Mariestad Stolpverkskonferens-Timber-Frame-Conference-2025Stolpverkskonferens-Timber-Frame-Conference-2025 (1).pdf795 KBdownload-circle Det finns platser kvar på konferensen, men det börjar bli bråttom. Missa inte detta! Studentpris: 1000 kr (ex moms) medlemspris: 2000 kr (ex moms) Anmäl dig här/Application to conference (OBS det är krav på

By Ulrik Hjort Lassen