Snabbt montage i Bersbo

Johannes Kabell från Kroksjöns Trähantverk berättar om monteringen av en stomme utanför gruvlaven Adelswärdska schaktet i Bersbo.

Snabbt montage i Bersbo
Mottagningscenter för gruvlaven Adelswärdska schaktet i Bersbo utanför Åtvidaberg.

Jag vill berätta om ett projekt som vi gjort tidigt i våras. Vi fick i uppdrag att rita och bygga ett mottagningscenter för gruvlaven Adelswärdska schaktet i Bersbo utanför Åtvidaberg.

Ritningen för stommen

Vi tog fram en enkel ram-stomme med måtten 5,5 x 11m. Den ser ut som en öppen lada eller kanske ett magasin från gruvsamhället.

Stommen består av 5 st ramar med lite grövre dimensioner; 7 x 7” stolp och snedsträvor med radie för att flirta lite med den nationalromantiska arkitekturen på själva laven som står 30 meter bort.

Snedsträvor i ett utförande inspirerat av tidstypiskt lokalt formspråk.

Detta var ett bygge som projekterades mot ett maxpris. "Vi har så här mycket pengar, vad kan ni bygga för det?". Som oförbätterliga “byggare” som älskar sitt hantverk så kommer vi alltid rita något som är lite coolare än vad budgeten tillåter. Det är egentligen ett slags win, win, lose situation. Kunden får ett bra mervärde på sin investering. Vi får bygga roliga saker. Ekonomin blir kass.

Jag tycker i och för sig om att jobba på det viset, men kruxet i det här fallet var att diverse bygglovsstrul och andra oplanerade omständigheter försenade projektet kraftigt. När vi tillslut fick en beställning hade offerten gått ut för 2,5 år sedan.

Ändrat prisläge och justeringar

Mycket har som ni vet hänt med priserna på senaste tiden och vår redan snäva budget blev rejält orimlig. Vi förklarade att vi blev tvungna att justera design och process för att passa budgeten och fick grönt ljus på det.

Några saker vi gjorde var att ta bort ett skylight som följde nocken hela vägen för ljusinsläpp. Vi ändrade även sektionen i mitten, som tidigare var en öppen konstruktion utan bindbjälke.

Ny monteringsprocess

Vi ändrade även vår vanliga process en hel del för att effektivisera monteringen av stommen. Vi anpassade konstruktionen så att det skulle fungera att sätta ihop så mycket som möjligt i verkstan och ändå få plats på ett lastbilsflak.

Stommen monterades i Ullared.

De svängda snedsträvorna gjorde att vi valde att lägga upp allt och passa ihop med lod och passare. Så när vi provmonterat bitarna lät vi stora delar sitta ihop istället för att plocka isär och lägga i paket. Det fungerade eftersom sektionerna i det här fallet var små nog att ändå rymmas på lastbilsflaket.

Färdiga sektioner i verkstan.
Färdigmonterade hade sektionerna ett format som rymdes på lastbilsflaket.

En insikt är att det är betydligt lättare att transporttäcka rektangulära paket än takstolsformade. Lösningen på detta problemet fick vi av vår förre ordförande Johannes Kästel som har för vana att vira in sina timmer i gladpack. Det fungerar utmärkt även på stora klumpiga paket.‌‌

Skulle vi hinna resa stommen på en halv dag?

Målet var att lastbilen som transporterade stommen skulle kunna lyfta ut de stora delarna på en dag. Han hade långt att köra så det var osäkert om han skulle hinna med allt innan han måste vända hemåt. I så fall hade vi en backupkran som skulle komma in dagen därpå.

För att allt skulle klaffa reste Bevan och jag upp dagen innan för att resa ställning och kontrollera grunden som bestod av naturstensplintar där vår stomme skulle passa in på ståldubbar. Det var tur att vi gjorde det eftersom grunden som hade satts av en lokal entreprenadfirma var hopplöst ur vinkel och plintarna felade 20 cm på sina ställen.

Vi kunde som tur var hitta en lösning och allt var klart innan Tim och Oscar rullade in på förmiddagen dagen därpå. De hade då lastat stommen på verkstan tidigt på morgonen.

Vi snackade ihop oss och hade en tydlig plan när lastbilen dök upp. Alla visste vad de skulle göra och vi började lyfta saker genast.

Stommen lyfts på plats.

Takstolar och åsar kommer på plats.

Innan vi visste ordet av var takstolarna på plats. Vi hann käka lunch och lägga upp åsarna innan vi vinkade av kranen med god marginal.

Totalt tog hela stomresningen cirka 5 h. Vi visste att det skulle gå snabbt denna gången men att det skulle gå så snabbt var en positiv överraskning. Arbetet flöt säkert och effektivt tack vare planering, en duktig kranförare men framför allt ett grymt gäng timmerhantverkare. Tack Oscar, Bevan och Tim :)

Kroksjöns Trä och ett grymt gäng timmerhantverkare. Oscar, Bevan, Tim och Johannes. 

Vi fick åka hem till familjen en dag tidigare och en hel monteringsdag sparad gjorde att vi kunde klara budgeten. Alla nöjda och många nya lärdomar!

Read more

Reiste konstruksjoner med sammenbindinger og tilhørende veiledningsseminar på Norsk Folkemuseum i Oslo 11. til 15 november 2024

Reiste konstruksjoner med sammenbindinger og tilhørende veiledningsseminar på Norsk Folkemuseum i Oslo 11. til 15 november 2024

Nästa vecka hålls ett handledningsseminar om stolpverkskonstruktioner på Norsk Folkemuseum i Oslo. Det är bara inbjudna hantverkare som kan vara med på de praktiska delar av seminariet, men varje dag börjar föreläsningar/presentationer som går att följa på teams och dessa är öppna föreläsningar och möjliga att ta del av.

By Ulrik Hjort Lassen