Ett såghus tar form på Västernorrlands museum

Ett såghus tar form på Västernorrlands museum
Stolpverkskursen i Härnösand

En berättelse från en av sommarens stolpverkskurser av Linnea Halldin

I slutet av maj och de första dagarna in i juni anordnade Västernorrlands museum en Stolpverkskurs i square rule-teknik på Murbergets friluftsmuseum i Härnösand. Kursen hölls av Mats Almlöf och Paul Zsaludek och tillsammans med 14 engagerade deltagare tillverkade de alla byggnadsdelar till ett såghus.

 Den 27 maj samlades kursens 14 deltagare i det Wulkanska huset på Murberget för att lära sig mer om att bygga Stolpverk i square-rule teknik. Dagen började med en presentation och teoretisk introduktion av vad stolpverk är och varför man har valt att bygga i stolpverk innan de begav sig ut till virkeshögen och byggplatsen för praktiska genomgångar. Materialet till byggnaden bestod av fyrkantsågat norrländskt furutimmer. Paul och Mats turades om att visa hur man synar timret, dvs att man noggrant undersöker och läser av virkets förutsättningar innan man börjar och hur man sedan ska tänka utifrån de olika förutsättningarna. Under genomgångarna växte sig en förväntansfull stämning i gruppen och när handverktygen presenterades var alla mer än redo att själva få ställas inför uppgiften: Att bygga samtliga stolpverksdelar till en sågverksbyggnad på ca 10 x 5 meter. Men innan de fick börja demonstrerade Paul tekniken för påritningen och bearbetningen som deltagarna sedan fick testa på.

Dagen avslutades med att deltagarna delades upp i lag och tilldelades olika byggnadsdelar som de fick välja timmer till, rita på och bearbeta under handledning. Under tiden upprättade Mats en slipstation dit man kunde gå och få tips och lära sig att slipa samt bryna sina verktyg för att alltid arbeta med skarpeggade vassa verktyg.

Under tisdagen arbetades det flitigt på med byggnadernas olika delar från morgon till sen eftermiddag. Den ena delen efter den andra blev klar och trots att Paul blev hemma pga sjukdom så fortskred arbetet. Viss förvirring kring ritningarna och måttsättningen uppstod men Mats axlade ansvaret och gick runt och dela med sig av sin kunskap till deltagarna och anpassade vissa förbindningar för att underlätta det fortsatta arbetet. Gruppen fungerade fint som enhet och alla lyssnade och delade med sig av sina egna tankar och erfarenheter, såväl nybörjare som mer erfarna hantverkare- ett riktigt fint kunskapsutbyte. Den sena våren i Härnösand slog hastigt om till solig varm försommar och bjöd på heta arbetsdagar. Efter arbetsdagen samlades alla åter i det Wulkanska huset för en föreläsningskväll om Timber Framing med Jack Sobon via länk vilket verkligen uppskattades. 

Dagarna gick och allt eftersom växte högen med stolpverksdelar. När ritningarna på rafterna introducerades accelererade arbetet till en ny nivå trots värmen och vipps så var de 11 honorna respektive de 11 hanarna tillverkade. 

Joe passa på att jobba i skuggan av björken med att hugga fram taktassarnas utformning på rafterna.
Ovan syns Emil och Emil samtala om vilka delar som är gjorda och vilka som återstår att göra samtidigt som David ( nedan t. v) är i full färd att såga ut en tapp till en av stolparna.

Arbetet fortskred och alla deltagare jobbade flitigt på. I slutet på veckan inriktades arbetet mot att göra klart delar som inte var helt klara. En dymlingsstation sattes upp där man turades om att tillverka dymlingar till stommen, olika delar passades ihop samt borrades och deltagarna fick lära sig att förskjuta dymlingshålen så att de mötande delarna dras ihop då dymlingen slås i. 

På söndagen, kursens sista dag, flyttades större delen av stommens delar ner till den gjutna plattan där såghuset ska stå. Delarna började passas in med varandra och sedan resas. På bilden nedan syns hela gänget innan resningen, några av deltagarna behövde tyvärr åka innan de fick se den första väggen resas men innan de åkte fick hela gänget hugga in sina namn i syllen med runor som en avslutning på deras gemenskapsbygge. Ett riktigt imponerande arbete av hela gänget som utan tidigare erfarenhet av stolpverk byggt alla stolpverksdelarna till ett helt såghus i square rule, bra jobbat!

Hela gänget på plattan där museets egna såghus ska stå.
Här hugger bröderna Tobias och Johan in sitt förnamn i runskrift med ett 1 ½” stämjärn innan avresa.
Gavelväggarna passas ihop och görs i ordning för att resas.
Resningsgänget den 2 juni 2024, Härnösand.

Kursen avslutades med att syllen i sin helhet lades ut och att samtliga stolpar samt gavelramarna restes med mankraft. Ett fint arbete, alla delar gjorda för hand med handverktyg av deltagarna. Stort tack till alla deltagare, instruktörer och Västernorrlands museum som arrangerat kursen! 

Men vad hände sen med såghuset? 

Mats och David från kursen återvände en dag och tillsammans med museets bygghantverkare Linnea tillpassade de dem sista bitarna och monterade hammarbanden. Därmed stod den nedre stommen klar. Resten monterade museets bygghantverkare och i juli månad stod byggandens stomme helt klar. I dag står sågen på plats under ett nylagt tegeltak och väggarna panelas allteftersom av museets bygghantverkare.

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

Read more

Reiste konstruksjoner med sammenbindinger og tilhørende veiledningsseminar på Norsk Folkemuseum i Oslo 11. til 15 november 2024

Reiste konstruksjoner med sammenbindinger og tilhørende veiledningsseminar på Norsk Folkemuseum i Oslo 11. til 15 november 2024

Nästa vecka hålls ett handledningsseminar om stolpverkskonstruktioner på Norsk Folkemuseum i Oslo. Det är bara inbjudna hantverkare som kan vara med på de praktiska delar av seminariet, men varje dag börjar föreläsningar/presentationer som går att följa på teams och dessa är öppna föreläsningar och möjliga att ta del av.

By Ulrik Hjort Lassen