På resa i Frankrike: "Tar flera dagar att förstå en sådan här konstruktion"
Magiska katedraler och stolpverkskonst på landsbygden och i städer. Frankrike – ett drömland för stolpverksintresserade.
Nacken böjer sig längre och längre bakåt ju fler steg man tar. Den enorma rymden inuti katedralen öppnar sig men är ändå omöjlig att ta in. Än mindre att greppa. Det är enormt. Det är mäktigt. Det är franskt och det osar och pyr av den uråldriga – och obeskrivbara – känsla som bara fantastisk arkitektur och byggnadskonst kan avge.
Den lokala stolpverkshantverkaren Florian Carpentier, som leder dagens grupp på 15 trähantverkare, berättar om första gången han satte sin fot ovan de mäktiga valven och fick uppleva takkonstruktionen.
– Första gången ramlade hakan ner hit ungefär, säger han och håller handen vid magtrakten.
– Den kom inte upp på hela besöket så det var först vid andra besöket som jag kunde registrera vad det var jag såg, som jag kunde notera detaljer och så sakteliga börja förstå hur det hänger ihop. Det tar flera dagar att förstå en sådan här konstruktion, säger Florian Carpentier.
Notre-Damekatedralen i den franska staden Amiens är den största gotiska katedralen i Frankrike. Den förstördes i en brand 1218 och började återuppföras 1220. Den tredelade västfasaden, som är mycket välbevarad, stod klar 1236.
Mittskeppet har en invändig höjd på 42,3 meter (jämför med Notre-Dame de Paris 34 m) och byggnaden blev 1981 uppsatt på Unescos världsarvslista.
Vår lilla grupp tas emot av en kyrkoguide som låser upp några järnportar och välkomnar oss uppför den smala trappan. Efter mycket stånkande och flåsande kommer vi ut på en smal passage i höjd med takfoten. Till höger kan man ta på skiffertaket, framför oss reser sig tornspiran i skyn och till vänster en magnifik utsikt över staden Amiens.
Vi kliver in genom en dörr i taket och befinner oss ovanför koret. Här inne visar sig den komplexa konstruktion som förbinder katedralens fyra skepp och samtidigt utgör tornspirans bas.
Likt Florian Carpentier faller nu även min haka ner.
Virket är av ek och dimensionerna på de grövsta delarna av takstolarna är ca 15"x11" (38cm x 28cm). Den längsta över 20 meter lång. Det mesta här uppe är byggt i slutet av 1200-talet och under 1300-talet.
Vidare går vi längs alla fyra skeppens takkonstruktioner. Det östliga avslutas med en absid, ett mästerverk i mästerverket.
Besöket varar i närmare två timmar och efteråt försöker vi smälta intrycken över en lunch.
Florian berättar att de olika hantverkarna är allt ifrån stolpverksbyggare till möbelsnickare. De flesta är egna företagare som håller till på olika ställen inom en timme från Amiens.
De brukar försöka sammanstråla en gång i månaden.
– Ibland täljer vi bara lite skedar, ibland bygger vi något större tillsammans och ibland gör vi den här typen av studiebesök, säger han.